21.11.2018

Hasankeyf’te Mevlid-i Nebi Coşkusu

Kur’an tilaveti ile başlayan program, İlçe Müftüsü Mehmet Tahir PEKİM’in açılış konuşması ile devam etti. Ardından İl Müftümüz Turgut ERHAN, Hz.Peygamber ve Gençlik konulu konferansını gerçekleştirdi.

Gençliğe sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan İl Müftümüz ERHAN, “Heyecanlı, enerjik, dinamik, nefsani arzuların ağır bastığı, duyguların kontrol altına zor alındığı, bir dönemde gençlerimize sahip çıkmak, onları koruyup kollamak çok önemlidir. Genç, geleceğini bu çağlarda kazanır. Bu dönemlerde eğitimini alır. Karakterini, kimliğini, kişiliğini bu dönemde kazanır. Allah sevgisini, doğruluğu, haktan yana olmayı, hakikatin peşinden koşmayı, adil olup adaleti aramayı, kurallara uymayı gençlik döneminde öğrenir.”dedi.

Hayat standartlarının gelişmiş olduğu bir zaman diliminde yaşadığımızı belirten İl Müftümüz ERHAN, “Gençlerimiz, ebeveynlerinin göremediği bir hayat standartlarına kavuşmuş durumdalar. Ama, aynı gençler büyük bir kuşatılmışlığın içindeler. İnternet vasıtasıyla sosyal medya, sanal dünya gençlerimizi kuşatma altına almış durumda.  Gençlerimiz hemen yanı başındaki kanlı canlı arkadaşı ile değil sanal arkadaşlıkla macera ve sanal mutluluklar peşinde koşuyor. Bunlardan dolayı ilhamı Kur’an’dan, Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)’dan alarak, onlara, öncü, rehber olarak, ayakları yere basan bir hayatı vadetmeli, ondan öte örnek olarak göstermeliyiz. Zaman zaman sıkılan, bunalan gençlerimize sabırlı olmayı öğretmeliyiz.”dedi.

Peygamberimiz (s.a.v)’in gençlere hep güvendiğini vurgulayan İl Müftümüz ERHAN, “Güvendiği gençlerde hep Resulullah’ın yanındaydı. Kendisinin ifadesi ile “Yaşlılar hep karşı çıkarken yanımda yer alanlar gençlerdi.” buyurur. Hz.Peygamberin Mekke de dini anlattığı ilk eğitim mekanı olan Darul Erkam, 21 yaşındaki bir gencin eviydi. Hz.Ali iman ettiğinde henüz 10 yaşında, Taif’te Hz.Peygamberi taşlardan bedeniyle korumaya çalışan Zeyd Bin Harise daha 15 yaşındaydı. Habeşistan kralının karşısına geçip İslam’ın öğretilerini anlatan Hz. Cafer 17 yaşında bir gençti. Medine’ye Vali olarak atanan Muaz Bin Cebel 21 yaşında bir gençti. Her Peygamberin bir yardımcısı var benim ki de Zübeyr Bin Avvam’dır, dediği genç 12 yaşında Müslüman olmuştu. Peygamberimiz (s.a.v) gençlere değer vermiş ve sorumluluk vermiştir. “dedi.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiğinde 23 yaşında bir genç olduğunu ifade eden İl Müftümüz ERHAN, “Çanakkale’yi geçilmez yapan gençlerdi. 15 temmuzda tankların karşısında göğüslerini siper eden gençlerdi. Biz gençleri ötelemeyecek, itelemeyecek, ille de gençlere bir şey yapmayacağız. Gençlerle kol kola girip onlarla beraber bir şeyler yapacak, önlerini, ufkunu açacağız. Onlara ihtiyarlığın tecrübelerini aktaracağız.  Bizler şehirleri imar ederken, nesli ihya etmeyi ihmal edersek, ihmal ettiğimiz o gençler gelip imar ettiğimiz o şehirleri tarumar eder. Bu yüzden gençlerimizi iyi yetiştirmeliyiz. Gençlerimizi sevgi ile, şefkatle, merhametle yetiştireceğiz. Merhamet eğitimini çocuklarımıza vermeden verilen eğitim eksik kalır. Yaşayarak öğretme metodunu çocuklarımıza aktarmazsak eğitim yarım kalır. İslam dini kal dini değil hal dinidir. Sözü herkes söyler. Ama o sözü eyleme dönüştürüp örnek olmak gerekiyor. Çocuklarımızı haya, edep, ahlak sahibi yapacağız. Bu erdemlere sahip bir nesil yetiştirdiğimiz zaman gençliğimiz ayakta olacaktır.”dedi.

İl Müftümüz Turgut ERHAN, konuşmasına gençlere verdiği nasihatlerle tamamladı. “Genç, inancı ve ideali uğrunda fedakârlık yapabilen, fedakârlığa katlanabilen insan olmalıdır. Zamanımızı çok iyi kullanmalıyız. Nefislerimize uymayacak, ahlakı kötü insanlarla arkadaşlık yapmayacağız. İbadetlerimizi eksiksiz ve aralıksız yapmak için gayretli olacağız. Dini kurallara uyma noktasında hiç kimsenin eleştiri ve kınamasından çekinmeyeceğiz. Gençlik çağının vermiş olduğu sufi arzulara karşı kendimizi kaptırmayacağız. Bütün sözlerimizden, fiillerimizden sorguya çekileceğimiz gerçeğini unutmayacağız. Önemli olanın Rıza-i ilahinin olduğu bir hayat yaşamamız gerektiği gerçeğini aklımızdan çıkarmayacağız. Sorgulayan, gündemin takip eden, tüketen değil üreten, el emeği helal kazancı için çalışan bir genç olabilmek için çaba sarf edeceğiz. Hz.Peygamberin ahlaki erdemleri olan güvenilir, sabırlı, merhametli, iyi tarafa bakıp işi güzelleştiren, iyi niyetli, adeletli, anlayışlı, tatlı dilli, güler yüzlü olacağız. Eğer bunu yaparsak geleceğimiz aydınlık olacaktır.”dedi.