11.05.2019

Duygu ve Zihin Kontroluü

İl Müftülüğümüz tarafından gerçekleştirilen "Duygu ve Zihin Kontrolü" konulu konferansta, duygu, düşünce ve teknoloji bağımlılığının madde bağımlılığı gibi tehlikeli olduğuna dikkat çekildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Başkanlık Müşaviri Ömer Aydın, duygu, düşünce ve teknoloji bağımlılığının madde bağımlılığı gibi tehlikeli olduğuna vurgu yaptı.
Mehmet Emin Terece Cami İmam Hatibi Hifzullah Kavak'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferans, Batman İl Müftümüz Turgut Erhan'ın açılış konuşmasıyla devam etti.

Erhan, "Zaman içinde insanların algıları, düşünceleri, fikirleri, bakış açıları ve birbirleriyle  iletişim sistemleri değişiyor. Bugün teknolojinin zirvesi bir dünyada yaşıyoruz. Tüm bu değişkenliklere bizlerin Kur'an ve Sünnet çerçevesi içerisinde, çağın gerisinde kalmaması için yeniliklere açık olması gerek. Bizler insanlarımızı bilgilendirirken bir taraftan da kendi bildiklerimizi tekrar etmek, yenilemek, onları değişen dünyanın koşullarına uygun hale getirip insanımıza aktarmakla mükellefiz. Yine yeni yetişen nesle faydalı olmamız açısından da psikolojik ve sosyal hadiseleri onların düşünce dünyasına göre aktarmakta yapmamız gereken hususlardandır. Bu konuda bizlere ön ayak olacak, bu konuya kafa yoracak zihinler Türkiye'de çok fazla gibi gözükse de aslında azdır. Diyanet İşleri Başkanlığı Müşavirimiz Ömer Aydın hocamın bizlere bu konuları sunacak olması bizler için önem arz ediyor." dedi.
Açılış konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlık Vaizi Cemalettin Gezgiç’in selamlama konuşmasından sonra Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Ömer Aydın, "Aile İyilik Duygu ve Zihin Kontrolü" konulu konferans verdi.

"Duygu, düşünce ve teknoloji bağımlılığı madde bağımlılığı gibi tehlikeli"

Duygularını kontrol etmekte zorlanan bir nesil ile karşı karşıya olduğumuzu dile getiren Aydın, "Haz, tat, lezzet ve bunların kişiye getirdiği keyif, duygu ve düşüncesi maalesef insanlarımızı ciddi anlamda sarıp sarmalamaktadır. Bugün belki büyüklerimizin yaşadığı dönemde ulaşması çok zor ve çok az olan alkol ve uyuşturucu gibi insanı ciddi anlamda tehlikeye sokan maddeler azken şimdi artık çok daha farklı bağımlılıklar ve tehlikelerle karşı karşıyayız. Bunlar duygu bağımlılığı, düşünce bağımlılığı ve bir o kadar da teknoloji bağımlılığıdır." şeklinde konuştu.

"Yetişkinler teknolojiye daha bağımlı"

Birçok anne babanın çocuklarını teknoloji karşısında hapsettiklerini ifade eden Aydın, "Bugün maalesef birçok anne ve babamız çocuğunu yaramazlık yapmaması, gürültü yapmaması adına televizyonun karşısına hapsetmekte, bilgisayarın karşısında mahkûm etmekte, tablet ve telefonla adeta birbirlerine zincirlemektedir. Aynı şekilde genelde yapılan araştırmalarda çocuklara ve gençler çok müspet ediliyor, ama yapılan geniş kapsamlı çalışmalarda ortaya çıkan sonuç yetişkinlerin teknolojiye daha bağımlı oldukları ortaya çıkıyor." dedi.

"Vitamin eksikliği nedeni nimet eksikliğinden değil hazmetmeme problemindendir"

Konuşmasının sonunda Aydın, "Eğer insanlar daha yüksek kalori alırken, bedensel olarak daha az enerji harcarsa belli bir aşama sonrasında sinirlerine, korkularına, endişelerine, kaygılarına ve öfkelerine hâkim olamaz hale gelirler. Fındıkkabuğunu doldurmayacak çok küçük meseleler adeta zihinlerde büyüyüp devleşerek, hayat memat meselesi haline dönüşür. Eğer bizler farklı vitamin, lezzet alırken hareket etmezsek vücut ter üretmezse beden aktif olmazsa o aldığımız gıdalardaki vitaminlerin ortaya çıkmasını da engelliyoruz. Bugün birçok kişide demir eksikliği, B12 eksikliği ve birçok vitamin eksikliğiyle karşı karşıya kalınıyor. Nedeni nimet eksikliğinden değil, hazmetmeme problemi ve insanların terlemediği (bedensel yoğunlaşmalar) için sürekli araba, asansör, mekanik aletlerle her türlü işi artık zorlanmadan ve terlenmeden yaptığımız için artık terleme eksikliğimizi beyin gidermeye başlıyor. Beyin hararet yapıyor ve insanlar mutsuz hale dönüşüyor." ifadelerini kullandı.
Konferans, İl Müftüsü Turgut Erhan'ın Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Ömer Aydın ile Diyanet İşleri Başkanlık Vaizi Cemalettin Gezgiç'e yapılan plaket takdimiyle son buldu.