11.03.2018

"ADALET VE HAKKANİYET BAĞLAMINDA KADIN” KONULU KONFERANSIMIZ

Müftülüğümüz tarafından bayanlara yönelik “Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın” konulu konferans tertib edildi.

Mardin İl Müftü Yardımcısı Şadiye YILMAZ’ ın konuşmacı olarak katıldığı program, İl Müftümüz Turgut ERHAN’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Açılış konuşmasında, adalet ve hakkaniyet bağlamında kadına bakış açısına değinen İl Müftümüz Turgut ERHAN, “İçinizden kendileri ile huzur bulacağınız eşler yaratıp, aranızda sevgi ve merhamet var etmesi, Allah’ın varlığının ve kudretinin delillerindendir. Şüphesiz bunda, düşünen bir toplum için dersler vardır” Eşimiz, dünya hayatının yükünü birlikte taşıdığımız, üzüntü ve kedere beraber katlandığımız dert ortağımızdır. Yuvamızı, sevincimizi ve mutluğumuzu paylaştığımız hayat arkadaşımızdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s ) kadın ve erkeği “Bir bütünün birbirini tamamlayan iki yarısı” olarak tanımlar. Birbirine sevgi ve güvenle bağlanan, birbirini koruyan ve destekleyen bir tutumu bizlere öğretir. Zira sağlıklı, huzurlu ve güçlü bir toplumu kadın ve erkek birlikte inşa eder. dedi.

Mardin İl Müftü Yardımcısı Şadiye Yılmaz:  “Kadın dendiğinde, doğduğu zaman babasının cennete girmesine vesile olan bir evlat, evlendiğinde kocasının dininin yarısını tamamlayan, kocasıyla beraber dinlerini bütünleyen bir eş, anne olduğunda cennetin, ayakları altına serildiği bir varlık akla gelir.

Bu bağlamda adalet dediğimizde, aklımıza kadına göre veya erkeğe göre veya bir başkasına göre adalet gelmemelidir. Adalet dediğimizde aklımıza Allah’a göre adalet gelmelidir. Zira Allah yaratırken bile adaletli davranmıştır ve birçok Ayet-i Kerimede adaletten bahsetmiştir, adaletli olmamızı istemiştir.

Bir yerde hak ve adalet savunulacaksa, kişinin üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. Bizler bu sorumluluklarla değer kazanmışız, bu sorumluluklarla insan olmuşuz.

Allah, yeryüzünde bir halife yaratmaya karar verdiğinde bir erkek veya bir kadından bahsetmemiş, burada bir ayırıma gitmemiş, kendisine insanı halife tayin etmiştir. Kur’an-ı Kerimde, iyilik veya kötülük konusunda erkek olsun kadın olsun bir amel işlendiğinde karşılığının verileceği belirtilmiştir. Bu konuda da ayırım yapılmamıştır.

Kadına verilen değer konusunda günümüzde bile cahiliye dönemini andıran yerler vardır. Hâlbuki her gelen Peygamber ve her inen vahiy sadece erkeğe hitap etmemiştir, erkekle birlikte kadına da hitap etmiştir. Öyle ki Peygamberlerin en yakınında, eşleri olarak kadın yer almıştır”. dedi.

Program İlahi söyleşileriyle beraber son buldu.