12.04.2017

TÜRKİYE DİYANET VAKFI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Türkiye Diyanet Vakfı Bilgilendirme Toplantısı, İl Müftüsü ve Vakıf Şube Başkanı Turgut ERHAN’ ın ev sahipliğinde 06.04.2017 tarihinde Batman Kültür Merkezi Konferans Salonunda yapıldı. Yapılan bu konferansa Türkiye Diyanet Vakfı Şube Hizmetleri Müdürü Yavuz Kocamış, Batman TDV Vakıf yetkilileri, Batman Merkez’de görev yapan İmam Hatip, Müezzin Kayım, KK. Öğreticileri, Vaizler ile Müftülük Personelinin yanı sıra, Batman ilçe müftüleri de katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, İl Müftüsü ve aynı zamanda TDV Batman Şube Başkanı olan Turgut ERHAN tarafından yapılan açılış konuşması ile devam etti. İl Müftüsü ve TDV Batman Şube Başkanı Turgut ERHAN, yaptığı konuşmada şu cümleleri kaydetti: Malumunuz olduğu üzere; Vakıf bizim medeniyetimize ait önemli bir müessesedir. Tarihi, Hz Âdem (a.s)’ ın dönemine gidecek kadar eskidir. Zira yeryüzünde insanlık için yapılan ilk mabed Kâbe’dir.

Sevdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça hayra ulaşmak, iyiliği elde etmek mümkün değildir.

Vakıf, vakfedenin ölümünde bile dünya ile bağını koparmayan, amel defterini açık tutan bir müessesedir.

Her konuda tek ve tartışılmaz önderimiz Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) efendimiz de Hayber arazisini vakfederek ashabına da vakfı tavsiye etmiş, onlar da bu tavsiyeye uyarak bu müessesenin oluşmasına ve yayılmasına öncülük etmişlerdir.  Ashap ve onları takip eden Müslümanlar, özellikle de ecdadımız, bulundukları ve fethettikleri her bölgede  İslam’ ın vakıf medeniyetini inşa etmeyi, muhafaza etmeyi ve geliştirmeyi ihmal etmemişlerdir.

İl Müftüsü ve TDV Batman Şube Başkanı Turgut ERHAN’ dan sonra kürsüye çıkan Türkiye Diyanet Vakfı Şube Hizmetleri Müdürü Yavuz KOCAMIŞ, TDV çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kurulduğu yıl olan 1975’ten bu yana TDV’nin durmadan hizmetlerine devam ettiğini hatırlatan KOCAMIŞ, sözlerine şöyle devam etti; Şubelerimizle beraber başlattığımız “Farkındayım Yanı başındayım” eğitim  projesiyle 13bin Suriyeli mülteci çocuğa örgün eğitim desteği vermekteyiz. Uluslararası öğrenci programları, 29 Mayıs Üniversitesi, Öğrenci Yurtları, Öğrenci Konukevleri, Bornova Koleji, Yurt dışı eğitim kurumlarında okuyan öğrenciler olmak üzere; 2016 yılında şubelerimizin desteğiyle Genel Merkezimizce toplam 30,436 öğrenciye destek sağlanmıştır.

2011 yılından itibaren düzenli burs vermeye başladık. Bu güne kadar 240.000’ in üzerinde öğrenciye burs ve eğitim yardımı tahsis ederek toplamda 56.545.000 TL yardım yaptık. 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde verilecek burslarla ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir.

İmam Hatip merkezli projelerimizde, 2006 yılından bu yana devam eden kurslarda 9,273 kişi eğitim görmüştür. Bu kursların tüm masrafları vakfımız tarafından karşılanmaktadır.

Hafızlığa yönelik çalışmalarımız kapsamında da, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın işbirliği ile, din hizmetleri sunan hafız personel sayısını artırmak maksadıyla “Hafızlığa Yönelik 100 Kur’an Kursu Projesi” devam etmektedir. 2012 yılında başlayan proje kapsamında bu güne kadar 902 Kur’an öğrencisine burs verilmiştir.

Hayri ve sosyal faaliyetler kapsamında da çalışmalarımız devam etmektedir. Dini, dili, milleti ne olursa olsun, savaş kriz ve afet mağdurlarının yaralarını sararken, uzun vadeli projelerle sürdürülebilir bir kalkınma hedefliyoruz. Bu kapsamda 2010-2015 yılları arasında 316 milyon TL yardımda bulunduk.

2016 yılı Ramazan programı çerçevesinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Ramazan ayında uygulanan “Zekât- Fitre Kardeşlerimize Ulaşıyor" – "Gelin Gönüller Yapalım Bu Ramazan ve Her Zaman” kampanyaları dâhilinde yurt içinde ve yurt dışında Ramazan faaliyetleri gerçekleşmiştir.

Gerçekleşen bu faaliyetler kapsamında, Genel Merkezimiz ve Şubelerimiz tarafından bu yıl Ramazan ayında; Yurt içinde 5.400.000 TL ve Yurt dışında 8,505,000TL olmak üzere toplam 13.905.000 TL yardım ile 1 milyonun üzerinde ihtiyaç sahibine ulaştık.

Ayrıca yurt dışında 88 ülkede ve 500 bölgede, “İyilik Sofraları” kuruldu, gıda paketleri dağıtıldı. 2016 yılı içerisinde Kurban organizasyonunda toplamda 239.414 kurban kesimi yapıldı.

Vakfımızda 2016 yılı itibarıyla faal olarak 5,779 gönüllü hizmet vermektedir.  Web sayfamızdaki “Gönüllü Kayıt Formu”nu doldurarak Vakfımız faaliyetlerine gönüllü olarak destek verebilirsiniz.

Program, soru cevap şeklinde bir müddet daha devam ederek sona erdi.