07.11.2017

İl Müftümüz ERHAN, “Candan Cana Can Taşımaktır Organ Nakli”

İl Müftümüz Turgut ERHAN, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebetiyle Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen  “Hayata Bağış” programında konuştu.

Sağlık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa Sayın Valimiz Ahmet DENİZ, Batman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Aydın DURMUŞ, İl Müftümüz Turgut ERHAN, İl Sağlık Müdürü Osman SÜNGER, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut KURTARAN, bazı kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.

Organ bağışı bekleyen hasta sayısının her geçen gün artış gösterdiğini ve organ bağış oranının çok düşük seviyede seyrettiğini, Organ yetmezliği yaşayanların sağlıklarına kavuşabilmeleri için organ bağışlarının oranı ve nakil sayısının artırılması temel hedefleri arasında olduğu belirten İl Sağlık Müdürü Osman SÜNGER’in açılış konuşmasından sonra İl Müftümüz Turgut ERHAN, Organ Bağışının dini boyutu ile ilgili bir konuşma yaptı.

İl Müftümüz Turgut ERHAN, "Dinimize göre insanın kendisi çok ama çok önemlidir. Aynı zamanda emanettir. Emaneti korumak ve o emanete sahip çıkmak da hepimizin görevidir. Bunun için hastalık gelmeden önce sağlığın kıymetini bilmek ve hasta olduktan sonrada tedavi olmak bir peygamber tavsiyesi ve dini bir emirdir.”dedi.

Bir canı kurtarmak bütün insanları kurtarmak gibi olduğunu söyleyen İl Müftümüz ERHAN,

"Zira insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır. Organ Bağışı “Candan Cana Can Taşımaktır” Candan cana can taşımakta en büyük en anlamlı sadakadır. Organ nakli hem dünyamızı ve hem de ahiretimizi çok yakından ilgilendiren önemli bir hadisedir. Candan cana yapılan sadakada veren de alan da kazanır. Veren ahirette, alan da dünyada rahat edecektir."dedi.

Toplumda Organ Naklinin dini boyutu ile ilgili birçok soru geldiğini belirten İl Müftümüz ERHAN, “ Bu konuda bizi bağlayan Din İşleri Yüksek Kurulunun aldığı karardır. Kurul, organ naklini  dini açıdan “bir zaruret” olarak görmüş, tedavi olarak değerlendirmiş ve nihayetinde caiz olduğuna karar vermiştir.” Dedi.

Türkiye’nin organ nakli konusunda dünyada önemli bir yerde olduğunu söyleyen Batman Valisi Sayın Ahmet DENİZ, “Geçen sene başlattığımız 'Hayata Bağış' kampanyasında 613 bağışla 53'üncü sıradaydık, bin 843 bağışla şu anda 29'uncu sıradayız. İlk 10 yıl içerisinde hedefimiz Türkiye'de nüfusa kıyasladığımız zaman birinci sırada veya en kısa zamanda ilk onda olmaktır. Batman, her güzel olayda Türkiye'de ilk 10'da olması lazım. Bunu başarabilecek bir ilimizdir. 29'uncu sırada olmak bize yakışmıyor. 3 ay içerisinde ilk 10'dayız. Önümüzdeki haziranda ilk sırada olacağız." şeklinde konuştu.