09.10.2017

"Cami, Şehir ve Medeniyet" Konulu Konferansımızı Gerçekleştirdik

Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla İl Müftülüğümüz tarafından "Cami, Şehir ve Medeniyet" konulu bir konferans düzenlendi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda yapılan programa; Batman Valisi Ahmet DENİZ, Kamu Kurum Müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinden sonra programda bir konuşma yapan İl Müftümüz Turgut ERHAN şunları söyledi: "İlk insan ve ilk peygamber Hz. Adem (as)'den bugüne kadar insanlar inançlarına göre mekanlar inşa etmişlerdir. Peygamber Efendimiz hicret yolculuğunda ilk olarak Kuba Mescidini, Medine'de Mescid-i Nebeviyi inşa etmiş böylece kurulacak şehirler için cami merkezli bir şehir modeli ortaya koymuştur. Ancak modern dönemlerde caminin merkezi konumunun her geçen gün zayıfladığını, nüfusun hızla artmış olduğu şehirlerde artık medeniyetin cami merkezli teşekkülünde bir takım sıkıntıların yaşandığını, yapıların estetik ve mimari yapısının gözetilmediği de bir gerçektir. Hiç şüphesiz genelden özele baktığımız zaman Batman’ımızın içerisinde abidevi camilerin olduğunu söylemek oldukça güç ve zordur. Ancak umut ediyoruz ki, sayın valimizin öncülünde ve başkanlığında inşallah Esentepe’de yapılacak ve Batman’ın siluetini de gösterebilecek, sembolü olabilecek bir caminin temelini atarsak hem bu topluluk hem de gelecek nesiller şükran ve minnetle anacaklardır. Cami ve İmam birbirini tamamlar. İmam kürsüde vaiz, minberde hatip, mihrapta hocadır." Dedi.

Batman Valisi Ahmet DENİZ konuşmasında “Bizi biz yapan medeniyetimizin merkezinde geçmişte olduğu gibi bu günde camilerin olduğunu ifade ederek, “ İslam tarihi boyunca bütün şehirler cami merkezli planlanmış ve ona göre inşa edilmişlerdir. Şehrin merkezini cami belirler ve şehir yaşamı caminin etrafında şekillenir ve devam eder. Çocuk yaştan itibaren; sevgiyi, paylaşmayı, tevazuyu, insanlığı, eşitliği ve ibadeti camilerde öğrendik. İnsanlığın muhtaç olduğu şeylerin hepsini biz camilerimizde görüyor ve öğreniyoruz. Biz bu değerlerden uzaklaştığımız için sıkıntılar yaşıyoruz. Gerçek anlamda İslamiyet’tin hoşgörüsünü, merhametini ve sevgisini çocuklarımıza aşılayamıyoruz. Bunu yapabilmek için en büyük sorumluluk din görevlilerine düşüyor. Yaşananlardan ders çıkararak daha güçlü çıkmalıyız. Bunu da, vatanını ve milletini seven, milli ve manevi değerlerine bağlı, örf, adet, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan bir nesil yetiştirerek yapacağız” dedi. Konuşmasında Batman’ı temsil edecek bir caminin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle Esentepe’ye inşa edileceğini ifade eden Vali Deniz, caminin projesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Cami; mimarisiyle, kütüphanesiyle, konferans salonuyla ve sosyal alanlarıyla Türkiye’nin nadir camilerinden biri olacak. Desteklerinden dolayı Batmanlılar adına Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. Konuşmasının sonunda din görevlilerin “Camiler ve Din Görevlileri Haftasını” kutlayan Vali Deniz, haftanın; şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesi temennisinde bulundu

Daha sonra yapılan sinevizyon gösteriminin ardından kürsüye gelen Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Davut OKÇU, "Cami, Şehir ve Medeniyet" konulu bir konferans verdi. Konuşmasında Okçu, "İnsanlar ilk insandan bu yana inanmakla yükümlü olarak yaratılmıştır. Hz. Adem’den günümüze kadar tek tek bakarsak mutlaka insanlar tek tanrı inancına veya putlara tapmışlar. Hangi coğrafyaya bakarsanız bakın birbirinden habersiz, birbirini hiç görmeyen insanlar yine inanmışlar ve zaten o yüzden insanların inanç ihtiyacını karşılamak üzere 124 bin peygamber çeşitli coğrafyalara gönderilmiştir. İnsanlar ibadet edegelmiştir. İlk ibadetgah, kutsal kitaplarımızın bildirdiğine göre Hz. Adem’in Mekke’de inşa ettiği Kabe’dir." ifadelerini kullandı.

Program, İl Müftü Yardımcısı Ahmet Duran’ın yaptığı dua ile sona erdi.